Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

360 років на шляху до Європи - відродити і примножити

28 травня 2008 , джерело: Світлана Єрофєєва - "Вінницькі Відомості", №20
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writable360 років на шляху до Європи - відродити і примножити

Минулої п’ятниці та суботи на території гостинного Поділля влада та громада приймали делегацію Сьвєнтокшиського воєводства, з яким Вінниччина підтримує дружні зв’язки вже 50 років.

Спільне славне минуле Польщі та України не забуває жодна з держав. Тому полюбляють українці бувати у поляків, з не меншим задоволенням сусіди перебувають у нас.

За ці півстоліття наша співпраця знала різні періоди, ми пройшли через етапи розквіту та занепаду, але протягом останнього десятиріччя партнерство з кожним роком зміцнюється.

– Для нас важливий досвід залучення європейських коштів, щоб навчити наших керівників діяти по-європейськи, – зазначив голова Вінницької обласної ради Григорій Заболотний. – На території Вінницької області проживає найбільше людей польського походження, серед усіх областей країни. Тому нам, як нікому іншому, потрібний обмін фахівців в галузях культури, науки, мистецтва, а також студентів для укріплення міжнаціональних зв’язків.

Делегацію наших побратимів з Сьвентокшиського воєводства очолювали найвищі посадові особи:

  • Тадеуш Ковальчик – голова сеймику (аналогія нашої обласної ради),
  • Здіслав Вжалка – віце-маршалек (аналогія голови виконавчого комітету обласної ради),
  • депутати та начальники обласних департаментів.

Слід зазначити, що у цей самий час делегація м.Вінниці гостювала у своїх побратимі у м.Кельце. Також на Вінниччину для відзначення 50-річчя співпраці між двома регіонами запрошувався Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський. Посол висловив свої вибачення за те, що не зміг прибути до Вінниці, адже того дня зустрічався з президентом України на відкритому міжнародному енергетичному самміті в Києві. Натомість до Вінниці прибув його заступник Нешик Шерепка, який у своєму виступі зазначив, що жодна інша область України не може похвалитися такою плідною співпрацею із закордонними партнерами. Ніщо не завадило приїхати на свято Генеральному Консулу Республіки Польща у Києві Гжегожу Опаліньські. Пан Гжегож разом з своїм заступником Анджеєм Сломським досить частий гість у нашій області. Це і не дивно, адже у нашому місті навіть діє консульський пункт.

Цього разу візит польської делегації зі Сьвєнтокшиська мав культурний характер (а до кінця року заплановані ще науково-практична конференція і бізнес-форум). Після офіційного відкриття “Року 50-річчя співпраці”, який відбувся у березні в Кельце і на якому виступив наш хореографічний колектив «Барвінок», польські урядовці привезли до України своїх артистів. У рамках Днів культури Сьвєнтокшиського воєводства в Вінницькій області в концертному залі «Плеяда» минулої п’ятниці виступили Келецький театр танцю та «Штраус ансамбль». А наступного дня в музично-драматичному театрі ім. Садовського відбувся концерт відомого рокового гурту «Clezmer’s».

Під час спільної прес-конференції обидві сторони визнали: для них важливе співробітництво у всіх сферах. Тому й герб співпраці Вінниччини та Свєнтокшиського воєводства означає: два регіони – одне серце. А відкритий в минулому році завод з виробництва паркетної дошки «Барлінек» – це перший виважений крок у тісному бізнеспартнерстві між двома державами у галузі промисловості. Адже бюджет проекту складає 70 мільйонів євро, роботу отримали 750 вінничан. Польські дипломати розповіли про можливе розширення даного проекту. Планується також створення філії потужної польської страхової компанії на території області.

Інше важливе питання, яке з цього року постало перед українцями польського походження – це оформлення карти поляка, яка дозволяє її власнику отримати чималі пільги на території Польщі. Дана акція проходить на усій території України. Проте, як зазначив Генеральний Консул Гжегож Опаліньські, найбільше заяв на отримання карти поляка надходить саме з Вінницької області.

Під час відзначення Днів Свєнтокшиського воєводства у Вінницькій області відбулося відкриття меморіальної дошки польському державному та політичному діячеві, першому голові відродженої польської держави, засновнику польської армії Юзефу Пілсудському. Постать Пілсудського викликає багато суперечок, особливо серед українських УРА-патріотів. Але мало хто знає, що у 1935 році за місяць до своєї смерті Юзеф Пілсудський сказав своєму ад’ютантові: «Я програв власне життя, мені не вдалось створити незалежної України». З Вінницею його пов’язує те, що саме тут в приміщенні міської управи (нині вул.Соборна,67), перебуваючи на запрошення уряду Директорії, 17 травня 1919 року Юзеф Пілсудський виголосив фразу «Без незалежної України не може бути незалежної Польщі». Між іншим, ідея повісити таку меморіальну дошку визрівала у мріях культурних сподвижників України та Польщі протягом 10 років.

Справді наразі дружба України та Польщі квітне як ніколи. Це пророкував Юзеф Пілсудський, це визнаємо ми, сучасники. Заступник Посла Республіки Польща в Україні Нешик Шерепка, історик за фахом, впевнений, що у стосунках між Польщею та Україною є ще багато невідкритих сторін. Особливо з тих пір, коли ми були однією державою. Наразі Польща очікує Україну в Європейському союзі.

Наступна частина візиту іноземної делегації відбувалася у стінах обласного товариства «Україна-Польща-Німеччина». Робота, яка сьогодні проводиться в рамках товариства – вирішення насамперед питання євроінтеграції територіальних громад області.

– Працюючи в обласній адміністрації, в обласній раді я мав можливість їздити до Європи, особливо часто до Польщі, – розповідає голова міжнародного товариства «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк. – З 1985 року до 1991 бував у Польщі багато разів. Коли, після восьмирічної перерви у 1999 році поїхав знову, то побачив великі зміни. Тоді, користуючись можливостями урядовця, мав змогу поспілкуватись з представниками місцевого самоврядування. Я не відчував тоді розуміння зі сторони своїх колег, які приїхали до Польщі аби просто добре провести час. Вони, на жаль не бачили, що реформи, проведені в Польщі, то є основа для України. З того часу ми розпочали просвітницьку роботу на різних рівнях влади – органів місцевого самоврядування, громадськості, культури, спорту, освіти. Одним з методів роботи став обмін делегаціями. 9 років цієї активної та плідної роботи дали свої результати – з’явилось правильне розуміння урядовцями тієї ситуації, в якій наразі опинилася Україна. Нам потрібен той шлях, який пройшла Польща, особливо в формуванні моделі виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Завжди наголошую на тому, що реформа місцевого самоврядування, проведена у Польщі, є взірцем для України. Коли я прийшов в парламент, до речі працював в комітеті державного будівництва та місцевого самоврядування, то у першому своєму виступі зазначив, що нам не варто створювати нову модель реформи, оскільки можна перейняти кращій досвід Польщі. Україна в березні стала членом Європейської асоціації колишніх парламентарів країн Євросоюзу та Європарламенту. Я є членом бюро. Справді, вся Європа визнає, що найефективніша модель реформи самоврядування саме у Польщі, адже вона наповнена змістом. Для нас головним пріоритетом є створення якомога більшої кількості контактів з Польщею. Приємно й те, що товариство «Україна-Польща-Німеччина» має гарні відносини з обласною владою. Це в першу чергу доводить те, що ми маємо спільну мету. Приємно й те, що наші держави перейшли на нові форми спілкування на рівні територіальних громад – коли депутати українських сільських та міських рад виїжджають до Польщі, де представники гмін розповідають про свої проекти, а українці намагаються використати цей досвід.

Сергій Татусяк висловив прохання розширити контакти представників органів місцевого самоврядування обох країн. Минулого року відбулася зустріч делегації з Вінницької області з віце-президентом Європарламенту, на якій він висловив своє припущення стосовно того, що в цьому році Україна стане повноправним претендентом до вступу в Євросоюз. Це стане черговим кроком до досягнення мети.

В суботу наші польські гості змогли ознайомитись з історичними місцями Тульчина, провели «круглий стіл» з представниками місцевого товариства поляків, відвідали відновлений католицький костел. Місцева влада розповіла про співпрацю з різними регіонами Республіки Польща серед яких і обміни досвідом на рівні територіальних громад, і обміни дитячими культурними та спортивними колективами, і спільні бізнес-проекти.

В неділю делегація Сьвентокшиського воєводства від’їжджала дещо стомлена, але надзвичайно задоволена. Прощалися як давні друзі, ділилися враженнями і говорили про наступну зустріч. А вона зовсім скоро – 9-12 червня представники влади та громадськості в Кельце проведуть конференцію присвячену 50-річчю співпраці та зіграють матч-відповідь між футбольними командами депутатського корпусу. 


повернутися до списку