Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

ЄС виділяє 500 млн. євро макрофінансової допомоги Україні

18 червня 2014

ЄС виділяє 500 млн. євро макрофінансової допомоги Україні

Сьогодні Європейська Комісія від імені ЄС виділила Україні 500 млн. євро – перший кредитний транш з нової програми макрофінансової допомоги для країни (MFA II). Ці кошти було виділено після того, як Україна отримала 100 млн. євро, які було надано з попередньо погодженої програми макрофінансової допомоги (MFA I) 20 травня. Мета обох програм – підтримати Україну економічно і фінансово у складний період її розвитку.

«Європейський Союз надає надважливу допомогу зусиллям України у розв’язання її головних економічних проблем, – підкреслив Віце-президент Європейської Комісії з економічних і монетарних справ Оллі Рен. – Сьогоднішній транш є наступним конкретним виявом європейської солідарності з українським народом». 

Загальна підтримка України Євросоюзом у рамках макрофінансової допомоги складає 1,61 млрд. євро; після виділення сьогоднішнього траншу залишається ще 1,01 млрд. євро. Ця підтримка є частиною ширшого пакету допомоги Україні, про який Європейська Комісія оголосила 5 березня, а лідери ЄС підтримали під час саміту Євросоюзу, який відбувся наступного дня, 6 березня. 

 

Макрофінансова допомога ЄС доповнить ресурси від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та інших донорів у контексті стабілізації та програми реформ, започаткованої нещодавно українською владою за допомоги МВФ. Також вона спрямована на зменшення короткострокового дефіциту платіжного балансу та вразливості фінансово-бюджетної сфери країни. 

 

Окрім сьогоднішнього траншу, наступні платежі будуть залежними від впровадження конкретних заходів у рамках економічної політики. Про це йдеться у двох Меморандумах про розуміння, підписаних відповідно у 2013 та 2014 роках, а також в Угоді про право використання кредиту, яку Виконавча рада МВФ схвалила 30 квітня. Окрім того, що МВФ підтримує Україну у задоволенні її негайних зовнішніх фінансових потреб, Фонд також прагне надати підтримку економічним реформам, яких вимагає сам український народ. Залежність, пов’язана з цієї програмою, охоплює, зокрема, сфери управління державними фінансами і боротьбу проти корупції, торгівлю і оподаткування, енергетичний сектор (включаючи підвищені соціальні субсидії для найбільш вразливих домогосподарств) та реформи фінансового сектору. 

 

Контекст 

 

Макрофінансова допомога – це винятковий інструмент реагування на кризи для сусідських країн-партнерів ЄС, які зіштовхнулися з відчутними проблемами платіжного балансу. Ця допомога є доповненням до підтримки, що надається МВФ. Кредити макрофінансової допомоги фінансуються за рахунок позикових коштів Євросоюзу на ринку цінних паперів. У такому випадку кошти позичаються на таких самих фінансових умовах, що існують у країнах-бенефіціарах. 

 

Кошти для траншу у 500 млн. євро, який було виділено сьогодні, Європейська Комісія (від імені ЄС) залучила на фінансових ринках 10 червня. 


повернутися до списку