Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Міжнародні онлайн-зустрічі: УПН активізує міжмуніципальне партнерство України, Польщі та Молдови

18 червня 2021

  Міжнародні онлайн-зустрічі: УПН активізує міжмуніципальне партнерство України, Польщі та Молдови

МГО "Україна-Польща-Німеччина" продовжує налагоджувати співпрацю між громадами України та Польщі, та активно шукає партнерів для інших територіальних громад Вінниччини.

Ми проводимо онлайн-зустрічі, в ході яких очільники міст та гмін знайомляться, спілкуються, обмінюються досвідом, домовляються про дорожну карту співпраці. За останні кілька тижнів було проведено декілька таких зустрічей, за результатами яких з'явилась низка домовленостей щодо подальшої співпраці.

Гнівань - Сухий Ляс - Ришкани

Гніваньська територальна громада, гміна Сухий Ляс (Польща) та місто Ришкани (Молдова) обговорили нові плани на співпрацю - поки що в тристоронньому форматі, однак незабаром до неї залучать партнерів з Румунії.

Оскільки весь попередній рік через пандемію неможливо було провести спільні офлайн заходи, то цьогоріч у громад-партнерів є багато планів: зокрема, бурмістр Сухого Лясу Гжегож Войтера запропонував провести спільну конференцію, присвячену обміну досвідом роботи місцевого самоврядування у різних сфнрах життя. Також повідомив, що в Польщі плануються урочисті заходи до Дня незалежності (11 листопада), тож буде шанс з цієї нагоди провести спільні заходи та нанести візити.

Міський голова Гнівані Володимир Кулєшов запросив очільників Сухого Лясу та Рижкан на день міста у вересні, також було запропоновано провести конференцію напередодні святкування з можливістю онлайн і офлайн участі.

Мер міста Ришкани Віктор Богатько також розповів про те, що в Молдові зараз на часі формування громадських організацій та інших спільнот на основі співпраці з різними містами, які допомагають один одному розвиватися та спільно реалізують важливі проєкти.

Тож зустріч була плідною і дала поштовх для нового рівня транскордонної співпраці. У підсумку сторони погодилися розглянути проєкт Протоколу про наміри, який би задекларував чотиристоронню співпрацю. Урочисте підписання Угод про співпрацю ж запланували під час зустрічей на конференції або інших обумовлених заходів.

 

Хмільник- Буско-Здруй

Чергова зустріч, ініційована Головою УПН Сергієм Татусяком, відбулася 10 червня за участі міст Хмільника та Бузко-Здруй.

Очільники громад - бурмістр Бузко-Здрую Вальдемар Сікора та мер міста Хмільник Микола Юрчишин обговорили можливості співпраці, взаємних візитів у громади з метою обміну досвідом, та домовилися продовжити і примножити співпрацю, традиція якої безперервно триває ще з початку Незалежності України.

 

Жмеринка - Скаржисько-Камєнна

Жмеринська територіальна громада та місто Скаржисько-Каменна в Польщі мають уже 20-річну історію співпраці. За ініціативи МГО "Україна-Польща-Німеччина" було проведено онлайн зустріч між Жмеринським міським головою Анатолієм Кушніром, заступником бурмістра Скаржисько-Каменної Анджеєм Бжезіньським, та головою УПН Сергієм Татусяком. В ході розмови вдалося домовитися про взаємні візити представників влади обох міст, та про можливість підписання додаткової угоди між містами-партнерами, з огляду на зміни, які настали з впровадженням адміністративно-територіальної реформи.

 

Вапнярка - Грабув

Вапнярська територіальна громада, яку очолює Олександр Горенюк, зараз активно веде переговори про співпрацю з гміною Грабув Лодзинського воєводства Республіки Польща . Днями відбулася онлайн-зустріч селищного голови Вапнярки з бурмістром гміни Грабув Янушем Ягодзінським. Зустріч ініціювали Голова УПН Сергій Татусяк та директор Єврорегіону "Дністер" Микола Радіонов.

В ході бесіди вдалося домовитися про подальші кроки у зближенні Вапнярки і Грабува, а також узгодити орієнтовні дати підписання угоди і візитів делегацій. Візит української делегації в Лодзинське воєводство запланували на кінець липня, він збігається з реалізацією проєкту по обміну молоддю, який зараз проходить конкурсний відбір у Міністерстві культури Польщі.

В свою чергу, Олександр Горенюк запросив польську делегацію відвідати Вапнярку на День Незалежності України.

 

Хмільник - Купчинь

Міська територіальна громада Хмільник активізує співпрацю з низкою міст та гмін у Польщі та з примарією Купчинь у Молдові. Багаторічне партнерство між містами виходить на новий рівень. Так, 15 червня з ініціативи Голови МГО "Україна-Польща-Німеччина" Сергія Татусяка було проведено онлайн-зустріч за участі заступниці голови УПН Світлани Пустовіт та комунікаційної менеджерки Ірини Басенко.

У зустрічі взяли участь представники Хмільницької та Купчиньської міських рад та в.о. міського голови м. Купчінь Людмила Магу і заступник міського голови Хмільника Сергій Редчик.

На зустрічі було домовлено обмінятися планом заходів та можливостями взаємних візитів представників місцевого самоврядування для обміну досвідом. Також маємо надію на спільне втілення транскордонних проєктів із залученням партнерів з Польщі та Молдови.

-----

Нагадаємо, що "Україна-Польща-Німеччина" ініціювала поновлення партнерських угод між польськими містами, повітами, гмінами та новоутвореними територіальними громадами Вінницької області. Також організація поставила за мету підписання чотиристоронніх угод про партнерство між адміністративно-територіальними одиницями України, Польщі, Молдови та Румунії.

 

повернутися до списку