Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Польський виш "зарезервував" 201 безплатне місце для іноземців

23 листопада 2012 , джерело: УКРінформ
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableПольський виш "зарезервував" 201 безплатне місце для іноземців

Шльонський університет (м. Катовіце, Польща) "зарезервував" для іноземних абітурієнтів, зокрема й вінничан, 201 безплатне місце на навчання. Найперша вимога до вступників - знання польської мови.

Про це на прес-конференції в офісі Міжнародного товариства "Україна-Польща-Німеччина" у Вінниці розповіла магістр університету Йоанна Лясковська, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

- Вступна кампанія 2012 року передбачала 151 безоплатне місце для абітурієнтів із країн Східної Європи на бакалаврських і магістерських програмах різних напрямків підготовки. З України скористались цією можливістю 50 абітурієнтів. З Вінниччини - троє. Наступного року університет пропонує 201 безоплатне місце. Абітурієнти попередньо складають іспит на знання польської мови на рівні, достатньому для спілкування і навчання, - наголосила Йоанна Лясковська.

За її словами, результати українських атестатів для вступу в польський вуз до уваги не беруться. Ставши студентом, можна користуватись безкоштовною бібліотекою вишу. За гуртожиток доведеться "викласти" від 100 доларів до 100 євро, залежно від обраних умов проживання. Ті ж, хто має Карту поляка, можуть претендувати на отримання стипендії. Окрім того, як запевнила Й. Лясковська, у студентів є змога брати участь у грантових проектах, працювати у вільний час і навіть засновувати власні фірми. "Студенти Шльонського університету надзвичайно активні - у нас є власне телебачення, радіо, газети. Вони пишуть гранти і навіть засновують власні фірми", - стверджує пані Лясковська.

У Шльонському університеті навчається понад 35 тисяч студентів. Це один із найбільших навчальних закладів Польщі, до складу якого входить 12 факультетів. Університет пропонує 43 напрями і понад 114 спеціальностей. Діє Європейська трансферна система балів. Отже, студенти можуть брати участь у програмах обміну. Загалом, університет уклав 443 двосторонні угоди з 36-ма країнами світу про науково-дослідницьку і академічну (навчальну) співпрацю, а також про обміни між студентами та викладачами.


повернутися до списку