Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Реформа місцевого самоврядування: думки практиків та експертів.

29 жовтня 2009 , джерело: Журнал "Народний депутат"
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableРеформа місцевого самоврядування: думки практиків та експертів.

У Вінниці відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Реформування місцевого самоврядування України відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування», організована Міжнародним Товариством «Україна – Польща – Німеччина», Вінницькою обласною держадміністрацією, Національною академією державного управління при Президентові України і Депутатським клубом «Парламент».

Партнерами виступили Інститут трансформації суспільства, Фонд сприяння місцевому самоврядуванню України, Інститут стратегічної політики, Східноєвропейський інститут розвитку, Українська асоціація місцевих та регіональних влад, Благодійний фонд «Схід-Захід разом».

Близько 500 учасників з’їхалися до Вінниці з усієї України, а також із Польщі, Німеччини, Великої Британії, Франції. Серед почесних гостей були перший Президент України Леонід Кравчук, голова Асоціації колишніх європарламентаріїв Річард Балфе, маршалек Сьвєнтокшиського воєводства Адам Ярубас, директор Німецької державної асоціації альтернативної енергетики Максиміліан фон Корф.

На адресу конференції надійшла телеграма від віце-президента Європейського парламенту. Щиро привітавши її учасників, Марек Сівець висловив сподівання, що дискусії, які відбудуться в рамках конференції, будуть плідними, а результати «стануть вагомим внеском в історію самоврядування України». «Реалізація таких проектів, як ваша конференція, – наголосив він, – є важливим чинником побудови демократії та зміцнення відносин України з Європейським Союзом».

На пленарному засіданні з доповідями виступили голова Товариства «Україна – Польща – Німеччина» Сергій Татусяк, екс-президент України Леонід Кравчук, лорд Річард Балфе, маршалек Адам Ярубас, голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, Вінницький міський голова Володимир Гройсман, ректор Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Приходько, на-родний депутат України Анатолій Толстоухов та інші експерти з питань самоврядування.

«Слід починати з низів – з громади,сказав Сергій Татусяк. – Якщо кожен з нас усвідомить необхідність у змінах та докладе зусиль, аби це усвідомлення переросло в пріоритетну потребу суспільства, – півсправи буде зроблено. Ми перестанемо дозволяти себе обдурювати та маніпулювати нашою свідомістю».

«Базою демократії» назвав самоврядування Леонід Кравчук, наголосивши: «Ми багато років говорили про реформу місцевого самоврядування. Думаю, зараз настав час дій – Україна визріла!»

На надзвичайно важливому значенні Європейської хартії місцевого самоврядування наголосив Річард Балфе, який вважає, що «найголовніше в роботі місцевих органів влади – довіра й прозорість».

Володимир Гройсман, констатувавши, що Європейська хартія залишається в Україні декларативним документом, зупинився на проблемах місцевого самоврядування, однак зазначив, що у співпраці Асоціації міст України з органами центральної влади останнім часом відбулися певні суттєві позитивні зрушення.

Адам Ярубас презентував присутнім адміністративно-територіальну реформу Польщі, яка допомогла його країні стати членом Євросоюзу й швидко рухатися шляхом прогресивного демократичного розвитку.

Володимир Приходько бачить основну проблему місцевої влади в низькому рівні професійної кваліфікації її службовців і вважає, що успіх подальшого розвитку місцевого самоврядування та його трансформації відповідно до вимог часу вирішальною мірою залежить від кадрового забезпечення.

Анатолій Толстоухов переконаний, що Україна хвора на виборозалежність. На його думку, «найбільший наш ворог – ментально, психологічно, політично – в нас самих. І доки ми з цим ворогом не покінчимо, матимемо ситуацію, що у свято пишаємося, а в будні плачемо, як це робимо вже 18 років поспіль».

Секційні засідання конференції були присвячені трьом темам: «Ефективне місцеве самоврядування – заможна громада», «Державна влада та місцеве самоврядування – партнери, а не конкуренти», «Влада та громадськість – співпраця заради майбутнього».

Пропозиції, розроблені в секціях, увійшли до резолюції, яку конференція ухвалила й надіслала керівництву нашої держави та європейським інституціям. Констатувавши незадовільне виконання в Україні положень Європейської хартії місцевого самоврядування, учасники конференції запропонували в резолюції низку заходів, які, на їхню думку, за сьогоднішніх обставин конче потрібно вжити у сфері державного управління та місцевого самоврядування.


повернутися до списку