Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Глава МЗС Польщі закликає Захід рішучіше виступити проти російської агресії

24 липня 2014

Глава МЗС Польщі закликає Захід рішучіше виступити проти російської агресії

«Ми не можемо почуватися в безпеці, коли наш сусід став жертвою агресії», – заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, даючи інтерв’ю одночасно німецькому виданню Welt am Sonntag та іспанському ABC.

Проводячи історичні паралелі з Другою світовою війною, Р. Сікорський фактично висловився за створення другого фронту проти Росії. «Агресія Росії в Україні спричинила те, що в Польщі знову дає про себе чути травма 1939 року, коли попри запевнення Великої Британії так і не було відкрито другого фронту», – нагадав він, зазначивши при цьому, що не можна вдруге допуститися тієї самої помилки. 

На переконання Р. Сікорського, Україні буде надзвичайно складно впоратися з таким потужним супротивником, як Росія. «Щойно Україна продемонструвала перші воєнні успіхи, як Росія зразу ж постаралася ескалувати ситуацію, постачаючи сепаратистам на сході країни більше збройних систем, причому сучасніших і досконаліших. Таким чином Москва перейшла встановлену Європою «червону смугу». Два тижні тому ми вимагали, щоб Росія надала доступ до спостереження за російсько-українським кордоном. Замість цього вона й надалі перевозить зброю та броньовану техніку через кордон в Україну», – зазначив польський міністр. 

Тим не менше, на переконання Р. Сікорського, відповідь Заходу на явно агресивні дії Росії завжди є неспіврозмірною й запізнілою. «Ми повинні бути свідомі того, що відколи розпочалася «українська криза» у листопаді минулого року реакція Заходу, завжди була недостатньою, аби вплинути на спосіб дій Росії. Це необхідно змінити. Наші санкції повинні бути ефективними, щоб Кремль розумів: шлях, який він обрав – непоплатний, навіть більше – контрпродуктвний», – переконаний він. 

Р. Сікорський зізнався, що предметом його великої стурбованості є те, що Росія – на відміну від Німеччини – не подолала свого тоталітарного минулого. За його словами, країни Східної Європи не мають жодних ілюзій щодо неоімперіалістчних тенденцій в Росії. 

Міністр зазначив, що ще зовсім недавно, політичні наслідки Другої світової війни і комунізму в Польщі були дуже відчутними. «Поляки тільки зараз почали досягати рівня життя наших сусідів, які протягом кількох поколінь були для Польщі недоступними», – зазначив він. 

Виходячи з вищесказаного шеф польської дипломатії висловив переконання, що вересневий саміт НАТО докорінно змінить чинну політику Альянсу. Він пояснив, що має на увазі: «Ми очікуємо, що під час саміту НАТО в Уельсі буде ухвалено основоположний пакет гарантій, необхідних для нашої безпеки. Що більше гарантій солідарність ми отримуємо від наших союзників, то вищою буде наша готовність брати участь у закордонних місіях в інтересах усього континенту. Місіях, в яких у нас є давня традиція активної присутності». 

Головні проблеми, які, на його думку, існують у актуальній структуру військ Альянсу в Європі, Р. Сікорський описав так: «Пересування військ НАТО триває місяцями. Це для нас задовго. Реальне життя все ж виглядає таким чином: в безпечних країнах НАТО існують великі військові бази, натомість зі створенням їх у тих країнах, котрі відчувають загрозу, Альянс постійно зволікає». 

«Загроженими країнами» польський міністр вважає передовсім тих членів НАТО, котрі мають безпосередній кордон з Росією, зокрема Польщу. Водночас він зазначив, що його держава створила плани оборони на випадок вторгнення з боку Росії. Ці плани, на його переконання, набувають особливої актуальності нині, коли Росія чинити агресію проти України. 

«Те, що діється в Східній Україні, поки що є війною низької інтенсивності, але вона нарощує ескалацію. Ніхто не може її ігнорувати, оскільки вона стосується цілої Європи. Війна загрожує цілій Європі, а не лише її східному бастіонові, який ми становимо», – застеріг Радослав Сікорський.


повернутися до списку