Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

ЄC підтримує Україну в модернізації стандартів з метою створення нових можливостей для бізнесу

28 липня 2014

ЄC підтримує Україну в модернізації стандартів з метою створення нових можливостей для бізнесу

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Європейський Союз обговорили національну стратегію реформування української системи технічного регулювання в рамках конференції, яка відбулася 23 липня 2014 року в місті Київ. На конференції були розглянуті нещодавно прийняті закони про метрологію та стандартизацію, а також інші реалізовані та заплановані заходи, покликані привести українські стандарти у відповідність з європейськими.

З метою виконання Угоди про асоціацію, уряд України реформує систему технічного регулювання. Сучасні стандарти та вдосконалені технічні регламенти дозволять національним виробникам більш успішно конкурувати на європейському ринку, забезпечуючи при цьому українських споживачів безпечнішою продукцією. 

Міністр економічного розвитку та торгівлі України Павло Шеремета зазначив, що «наразі найважливішими завданнями для пришвидшення руху України на євроінтеграційному шляху є три речі: по-перше, необхідність забезпечити українській продукції вільний доступ до світових ринків, по-друге, професійна робота над гармонізацією національних стандартів і регламентів зі світовими (передусім із європейськими), і по-третє, рішуча боротьба із проявами корупції, яка гальмує роботу й дискредитує країну». 

Під час конференції учасники мали можливість отримати інформацію про основні засади реформ, зміни, які відбудуться в результаті цих реформ, а також переваги, які очікуються для економічних суб’єктів. 

Особливу увагу було зосереджено на питанні розробки стратегії реформування української системи технічного регулювання та її приведення у відповідність з системою ЄС. «Завдяки реформуванню системи технічного регулювання бар’єри у торгівлі між Укарїною та Європейським Союзом поступово зникають.. Нещодавно прийняті закони надають можливіть промисловості та постачальникам працювати у більш сприятливому бізнес-середовищі з чіткими та прозорими правилами, що сприятиме інноваційному розвитку та спрощеному доступу українських товарів до ринку ЄС», - зазначив Ендрю Разбаш, керівник програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні. 

Довідкова інформація 

5 червня 2014 р. Верховна Рада України прийняла два нових важливих нормативно-правових акти - Закон «Про метрологію та метрологічну діяльність» і Закон «Про стандартизацію», які спрямовані на формування ефективної та прозорої метрологічної системи, а також зниження рівня конфлікту інтересів, який породжує корупцію. Новий Закон «Про стандартизацію» забезпечує приведення національних стандартів України у відповідність з європейськими стандартами та передбачає створення єдиного Національного органу стандартизації, до складу якого увійдуть представники усіх зацікавлених організацій. Наступні етапи реформування української системи технічного регулювання мають на меті привести у відповідність технічні регламенти для певних груп продукції. 

ЄС підтримує реформування української системи технічного регулювання в рамках декількох програм співробітництва і проектів, у тому числі в рамках Програми підтримки галузевої політики, загальний бюджет якої становить 45 мільйонів євро. Програма передбачає надання безпосередньої бюджетної підтримки і технічної допомоги. Виконання Програми розпочалося в 2009 році та триватиме до грудня 2014 року, з можливим подовженням на 1 рік. Конференція відбулася за підтримки Проекту ЄС щодо усунення технічних бар’єрів у торгівлі. 

 

повернутися до списку