Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

90% з реформ, запропонованих ЄС, потрібні Україні безвідносно до членства

10 липня 2014

90% з реформ, запропонованих ЄС, потрібні Україні безвідносно до членства
Відомий польський публіцист, політичний аналітик Гжегож Громадські, на запрошення Інституту світової політики, виступив модератором навчального семінару з європейської інтеграції для українських журналістів.
 
Семінар проводився 25 червня у Харкові в рамках проекту «Ширша інтеграція: ви формуєте майбутнє» за підтримки міжнародної організації «Інтерньюз» та Агенства США з міжнародного розвитку (USAID). 
 
"На мою думку, головна відмінність між Польщею та Україною в тому, що в нас з початку 1990-х років, більшість суспільства (80% або навіть більше 90%) вважала, що Польща повинна стати членом Євросоюзу і НАТО. Відсоток підтримки вступу до Євросоюзу і НАТО був однаковий, або щодо НАТО навіть була більш висока підтримка, ніж до ЄС. Це було гасло, яке використовувався різними урядами, тому що в 1990-х роках вони часто змінювалися в Польщі, і суспільство прийняло це гасло досить добре, так як воно означало, що ми повертаємося до Європи. Тому що в період комунізму ми втратили цей зв'язок з Європою, але у нас з'явилася можливість просто знову стати членом європейської родини. 
 
В Україні, на мій погляд, є частина суспільства, яка думає так само, але є й інша думка, що Європа це щось інше, це не наш світ. Це не обов'язково означає, що «наш світ» - це «російський світ», але відчувається якась дистанція, різниця, і це важливо. Проте я б хотів підкреслити, що на самому початку 1990-х років у нас також не було договору з ЄС про те, що в майбутньому ми станемо членом цієї організації. Ми отримали перспективу членства через кілька років після зміни влади в Польщі, після закінчення комуністичного періоду. 
 
Ще більш цікавий для мене приклад - це країни Балтії - Естонія, Латвія і Литва. Вони отримали цю перспективу членства ще пізніше, якщо я не помиляюся, це було в 1997 році. Усі реформи, які вони провели, були дуже успішні. Я б навіть сказав, що Естонія проводила реформи швидше, ніж Польща, і в 1990-х роках наблизилася до стандартів ЄС. І робили це естонці без отримання від ЄС перспективи членства. Як я розумію, тут багато політики та представники неурядових організацій кажуть, що проблема в тому, що Україна не отримала цієї перспективи, і тому є проблеми з реформами; частково це так. У Польщі обіцянка членства в ЄС, дійсно, дала певний стимул реформ, але з іншого боку досвід країн Балтії показує, що і без цього можна робити кроки в бік ЄС", - розповідає політичний аналітик Гжегож Громадські. 

повернутися до списку