Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Торік Україна зверталася до Євросуду з прав людини найчастіше

31 січня 2015

У 2014 році Україна лідирувала за кількістю позовів, поданих до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться в щорічному звіті суду, пише Deutsche Welle.

Так, українці направили до ЄСПЛ 13,6 тис. скарг, або 19,5% від усіх скарг до суду. На другому місці перебуває Італія, від громадян якої надійшло 10,1 тис. позовів (14,4%), а на третьому - Росія з приблизно 10 тис. позовів (14,3%). 9,5 (13,6%) надійшло від Туреччини, 3,4 тис. – від Румунії (4,9%). Далі йдуть Сербія, Грузія, Угорщина, Польща, Словенія.

Більшість позивачів із цих країн скаржаться на дві проблеми - надзвичайно затягнуті процедури розглядів і несправедливі судові рішення.

У 2014-му, як і попереднього року, найбільше обвинувальних рішень суд виніс стосовно Росії. Її визнали винною в 129 випадках. Значна частина позовів подана жителями Чечні і пов'язана з викраденням людей. На другому місці Туреччина зі 101 обвинувальним рішенням.

Водночас кількість скарг, поданих до ЄСПЛ у 2014-му, вперше знизилась порівняно з попереднім роком - приблизно на 15%, до близько 56,2 тис. випадків. Окрім того, в порівнянні з 2013 роком на 30% зменшилась кількість справ, які перебувають на розгляді в Страсбурзі - зараз їх нараховується близько 69 тис.

Цю позитивну динаміку в самій інституції пояснюють, з одного боку, реформою суду щодо прискорення розгляду. З іншого боку, багато країн вживають заходів для зменшення кількості скарг до ЄСПЛ. Зокрема, це стосується Італії, де помітно зменшилась кількість надто затягнутих судових розглядів, а також Росії, де покращились умови щодо утримання під вартою.

Нині в ЄСПЛ працюють 700 юристів, а його щорічний бюджет становить близько 67 млн євро.


повернутися до списку