Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

МЗС: документи, необхідні для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, готові

28 липня 2014

МЗС: документи, необхідні для ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, готові

Міністерство закордонних справ заявило в середу, що завершило підготовку пакета документів, необхідних для ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Найближчим часом їх передадуть президентові, щоб він вніс ці документи на розгляд парламенту, повідомив на брифінгу заступник директора департаменту інформаційної політики МЗС Василь Зварич. 

За його словами, ніяких зволікань у процесі ратифікації угоди з Євросоюзом немає. «Усе відбувається відповідно до законодавства України», – запевнив В. Зварич. 

Він запевнив, що влада відповідально підходить до процесу ратифікації угоди, оскільки розглядає цей процес у контексті заходів, спрямованих на проведення її ефективної імплементації. 

Заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий заявляв у середу Радіо Свобода, що у процесі ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС Україна йде за визначеним графіком. За його словами, якщо угоду ратифікують уже зараз, бюджет країни втратить близько 560 мільйонів гривень, які мають надійти завдяки пільгам Євросоюзу, передбаченим на наступні два місяці. 

У Євросоюзі Україну закликали якнайшвидше ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС, щоб вона могла тимчасово набути чинності вже з цієї осені, ще до завершення всього процесу ратифікації в Європейському союзі. Тим часом, іще до ратифікації угоди, з боку ЄС уже односторонньо діють деякі тимчасові заходи для відкриття ринків, передбачені угодою, без того, щоб аналогічні кроки зі свого боку запроваджувала й українська сторона. 

Для набуття остаточної чинності угоду мають ратифікувати Верховна Рада України, Європарламент, а також парламенти всіх країн-членів ЄС. Наразі документ ратифікували парламенти Румунії, Литви і Латвії. 

Тим часом Молдова і Грузія, які підписали власні аналогічні угоди про асоціацію з ЄС разом із Україною 27 червня, вже ратифікували їх.


повернутися до списку