Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Українців запрошують на «Дні України в Кошицe»

22 березня 2017

Протягом 19-27 квітня 2017 року у Словаччині відбудуться «Дні України в Кошицe». Як повідомляють організатори, захід влаштовано з метою презентувати українську культуру, а також культуру Союзу Русинів-Українців СР, їхні культурні звичаї та традиції. Дні будуть поведені місті Кошіце Словацької республіки втретє.

«Дивлячись на те, що в Україні не діє Словацька установа, в єдиній із сусідніх країн Словацької республіки, дуже важливо ініціювати культурні обміни, або культурні заходи будь-якого характеру. Особливо важливим, значущим та потрібним для такої діяльності здійснювати такі заходи на даний період, коли ми знаємо, наскільки серйозна ситуація в Україні, як змінюється з дня на день політична ситуація, передусім на південному сході України, де населення, яке страждає від війни, переживає надзвичайно важкі часи. Оскільки на даний момент здійснюються окремі культурні обміни, здійснюються вони на основі взаємних контактів окремих культурних установ, або запрошень окремих осіб, або культурних організацій», - зазначив Едуард Бураш, директор Об’єднання FEMAN, уповноважений м. Кошице у співпраці з Україною.

Він додав, що на захід приїдуть колективи культурних установ, оригінальні виставки, презентації, танцювальні художні колективи сучасного та  народного танцю, виставки дизайнерів та представників засобів масової інформації з різних міст України: Миколаєва, Одеси, Дніпра, Харкова, Новодністровська, Львова, Кривого Рога, Києва, Хуста, Ужгорода, Мукачевого. Учасниками програми в Кошицях є передусім українські учні, студенти та волонтери з центрів вільного часу.

Окремо стоїть захід, спрямований на економічно-господарську співпрацю з Україною, це «Словацько-Український форум / SUF 2017». Темою його є дискусія з енергетики, енергоефективності, утеплення будівель, енергетичних взаємозамінними ресурсів, зелений і програм використання сонячної енергії, щоб підтримати розвиток прикордонного співробітництва з Україною програми співпраці між Україною і ЄС, політичні дебати про поточні події в Україні, створення партнерств міські та муніципальні влади, B2B зустрічі, екскурсії в промисловому парку тощо.  Подія відбувається під егідою мера міста Кошіце Ріхарда Раші.


повернутися до списку