Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

"Розвиток місцевого самоврядування – у руках громад" - коментар Голови МГО "Україна-Польща-Німеччина" Сергія Татусяка

27 квітня 2009 , джерело: журнал "Народний депутат", № 4(52) квітень 2009.
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writable"Розвиток місцевого самоврядування – у руках громад" - коментар Голови МГО "Україна-Польща-Німеччина" Сергія Татусяка

Не винаходити велосипед,
а скористатися європейським досвідом

Україну до Європейської Асоціації колишніх членів парламентів держав – членів Ради Європи та Євросоюзу було прийнято зовсім недавно – лише рік тому, і протягом цього часу ми ефективно працювали, знайшовши контакт з усіма членами бюро цієї громадської організації – тими людьми, які рухають її історію.
Після обрання нового президента Асоціації (у березні минулого року) робота активізувалася. Нині FP-AP представляє Каміль Дімер (Люксембург) – досвідчена людина, яку добре знають у Європі. За цей рік пан Дімер ефективно попрацював з Європарламентом, з усіма європейськими структурами в питаннях посилення співпраці Асоціації з європейськими інститутами. І вже відчувається певний поступ з боку Європарламенту у фінансуванні деяких програм FP-AP.

Як на мене, важливим є також те, що в Асоціацію об’єднано людей, які мають життєвий досвід і пройшли неабияку школу в органах влади. Це – колишні парламентарії країн Євросоюзу, екс-члени Європарламенту, колишні голови парламентів, екс-президенти країн. Одним словом, це – еліта. Вражає їхня активна позиція: незважаючи на вік, вони завжди активно порушують найрізноманітніші проблеми – і щодо конституції Європарламенту, і щодо переваги прямих виборів і прямих референдумів, одне слово –

обговорюють усі важливі питання, що стосуються життя Європи. Свої пропозиції і напрацювання «ветерани» надсилають до Європарламенту та Європейської комісії.

За рік, що минув, ми взяли участь фактично в усіх заходах Асоціації. Особисто я активно працював також з іншими громадськими організаціями, щоб висловити нашу позицію і надіслати пропозиції до Асоціації, до Брюсселя.

Приємно, що нашу діяльність за минулий рік оцінено високо, про що у своєму річному звіті сказав президент FP-AP.

Ми ухвалили також план роботи на рік. Наступні засідання Бюро Асоціації відбудуться в Люксембурзі (у червні) та Лісабоні (у жовтні). Розглядатиметься питання ролі й статусу колишніх парламентаріїв у Європі, адже багато людей з величезним досвідом залишаються поза активною законотворчою діяльністю. На ці потужні колоквіуми від кожної країни приїдуть по 8–10 осіб.

Дуже приємно також те, що колеги підтримали наші пропозиції і 2010 року такий самий колоквіум буде проведено в Україні. Можливе питання для обговорення – адаптація нашого законодавства України до європейського.

Переконаний, що певні кроки на той час уже буде зроблено. Скажімо, наші колеги у Європі не розуміють, чому в нас така дивна модель місцевого самоврядування і коли ми вже дійдемо консенсусу в питанні управління владою на місцях. А проте нам нічого не треба вигадувати: у сусідній Польщі маємо європейську модель, яка виправдала себе. Всі члени територіальної громади відповідально ставляться до виборів депутатського корпусу і керівника громади. Вони знають, що на них працює тільки влада місцева. Левова частка повноважень і фінансового ресурсу залишається безпосередньо на місцях, та ще й дотує центр. Це європейська практика. А ми намагаємося моделювати щось своє. Я вважаю, що ми мусимо адаптувати своє самоврядування до Європейської хартії. Адже ми ратифікували її ще в 1997 році, але законодавчо так і не затвердили.

На жаль , політична еліта не зацікавлена в тому, щоб передати повноваження територіальній громаді. Найголовніше, вона боїться активності громад. І ситуацію в цій сфері не вдасться змінити, якщо люди не займуть активної позиції. Особливо – депутати сільських, селищних, міських рад. Натомість ми експериментуємо: передаємо повноваження то парламентові, який має вирішити, чи проводити місцеві вибори, то президентові, то Кабміну.

Намагаючись зрушити справу з мертвої точки, ми спільно з Депутатським клубом «Парламент», Товариством «Україна – Польща – Німеччина» проведемо цього року у Вінниці міжнародну конференцію щодо реформування місцевого самоврядування. Запрошуємо представників з Франції, Німеччини, Великої Британії, Іспанії, які мають надзвичайно вагомий досвід самоврядування. Основне питання – децентралізація влади.

Учасники засідання Генеральної Асамблеї FP-AP виявили надзвичайний інтерес до України, особливо – до виступу Леоніда Макаровича Кравчука, який поінформував про стан справ у нашій державі, про політичну ситуацію, перспективи і водночас попросив підтримки в питанні входження України до Євросоюзу. Сприйняття було чудове, і те, що наші колеги з Європи погодилися приїхати до нас із просвітницькою метою, є свідченням того, що вони нас розуміють і підтримують. Ми відчули значний поступ у ставленні до України навіть порівняно з минулим роком. За цей рік ми так попрацювали, що наші закордонні друзі почали вболівати за нас.

У вересні цього року до України приїдуть 30 колишніх депутатів Європарламенту (і це, до речі, теж просвітницька робота). Вони розкажуть про переваги європейської моделі влади, що свідчать про користь реформ, яких ми й досі не спромоглися провести.

Фотогалерею дивіться тут


повернутися до списку