Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Сергій Татусяк: “Ми промоутери України в Європі”

22 січня 2009 , джерело: Леся Гніденко
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableСергій Татусяк: “Ми промоутери України в Європі”

Наприкінці ХХ століття світовий геополітичний вектор круто змінився. “Американська мрія”, яку десятиліттями продукували Сполучені Штати Америки, скомпрометувала себе.

Новий світ втратив свій планетарний авторитет, поступившись п’єдесталом взірця Старому світові – Європі. Поняття “європейська держава”, “європейський рівень життя” швидко набули пріоритетного значення, завдяки потужній позиції Європейського Союзу. Країни, які пережили владу диктатури, почали рівнятися на міцний і стабільний Союз. Україна не виняток. Це бажання з року в рік посилюється, хоча на практиці дуже мало кроків робиться для того, аби стати європейською державою по суті і формально, а не тільки географічно.

Вже 7-й рік на Вінниччині діє громадська організація, засновники якої свого часу вирішили допомогти державі пришвидшити процес європеїзації України та відкрити її громадянам “вікно у Європу”. Мова йде про Вінницьке обласне відділення товариства “Україна–Польща”, яке у 2007 році розширило горизонти своєї діяльності, в результаті чого на його базі було створене Міжнародне товариство “Україна–Польща–Німеччина”.

Про доцільність існування організації на теренах нашої області та її роль у громадському та міжнародному житті регіону, ми говоримо з головою товариства Сергієм Пилиповичем Татусяком.

– Сергію Пилиповичу, цьогоріч у товариства перший ювілей – 5 років від дати офіційної легалізації. Чи зреалізовані ті плани, які ставилися при створенні організації?

– Ви знаєте, товариство народжувалося в складний час, коли держава і суспільство опинилися віч-на-віч перед суперечливим конгломератом проблем, зовнішніх і внутрішніх конфліктів. Коли Україна, зачинивши двері усіляким радянським і пострадянським союзам, ніяк не могла підібрати ключ до дверей у Союз Європейський. Тож залишилася стояти у коридорі, перемовляючись з Європою через замкову шпарину.

Створюючи товариство “Україна–Польща”, ми поставили перед собою мету допомогти нашій державі віднайти той заповітний “ключ” у Європу. Ми робимо це в міру своїх можливостей, а саме шляхом встановлення інтеграційних контактів між українським та європейськими народами, зокрема з польським. Ми окреслили пріоритети, які були і є актуальними: сприяння розвиткові місцевого самоврядування та здійснення політичної реформи в Україні; встановлення та розвиток культурних контактів; участь у реалізації грантових проектів; всебічна підтримка спорту.

Протягом 2003-2008 років до Польщі за сприяння організації виїжджали понад 250 делегацій з Вінницької області, до складу яких входили представники органів місцевого самоврядування різних рівнів, освітяни і медики, мистецькі та спортивні колективи, активісти громадських організацій та журналісти. Під час візитів члени делегацій мали нагоду наочно ознайомитися з роботою установ та закладів своєї галузі, а також побачити результати адміністративно-територіальної реформи, проведеної у Польщі наприкінці дев’яностих. Відповідно на Вінниччину приїжджали подібні польські делегації.

На сьогодні у Вінницькій області діє 27 районних осередків та 6 міських відділень ВОВТ “Україна-Польща”. У першому кварталі плануємо проведення звітно-виборчої конференції організації.

– Чому саме місцеве самоврядування стало питанням номер один у діяльності товариства “Україна–Польща”?

– Світовий історичний досвід доводить, що активним рушієм розвитку держави є громадськість, а місцеве самоврядування як владний представник громади на місцях є найбільш ефективною формою управління. На жаль, в Україні й досі не внесені відповідні зміни до Конституції і не доопрацьований “Закон про місцеве самоврядування”, як це передбачалося політичною реформою 2004 року.

Приглядаючись до багатьох моделей місцевого самоврядування, ми дійшли висновку, що Україні найбільш прийнятним є польський досвід адміністративно-територіального устрою. Відтак, не чекаючи законодавчої підтримки, товариство почало діяти так би мовити “з низу”.

Спочатку ми ретельно вивчали інформацію про функціонування польської системи самоврядування, а згодом почали безпосередньо налагоджувати співпрацю між українськими та польськими територіальними громадами, підприємствами, організаціями тощо. Результатами цієї роботи є підписані Угоди про дружбу і співпрацю та протоколи намірів про співпрацю між 125 районами, містами, селищами та селами Вінницької області та територіальним одиницями 10 воєводств Республіки Польща, найбільше яких у Сьвєнтокшиському, Великопольському, Лодзинському, Люблінському воєводствах.

Разом з тим ми не егоїсти у цьому плані – ми прагнемо охопити українсько-польськими відносинами якомога більше регіонів України. Тому ми активно співпрацюємо із органами державної влади та місцевого самоврядування, а також громадськими організаціями Київської, Хмельницької, Черкаської, Харківської, Запорізької областей.

– Знаю, що товариство опікується талановитою молоддю, допомагаючи їй завоювати європейську аудиторію?

– Наші обдаровані діти завойовують любов аудиторії, чи то вітчизняної, чи іноземної, своїми талантами, – в цьому їм не потрібно допомагати. Наша функція тут суто організаційна. Ми змогли показати Польщі та Німеччині десятки колективів художньої самодіяльності Вінниччини, які знайомлять європейського глядача із сучасним мистецтвом України і її фольклорно-історичним надбанням. Це, наприклад, танцювальні колективи “Грація” та “Барвінок” з Вінниці, “Мрія” з Бершаді, хореографічний колектив з Ладижина. У свою чергу за сприяння товариства на Вінниччину приїздять художні ансамблі Польщі.

Таким самим чином налагоджена робота щодо обміну дитячими спортивними колективами, які беруть участь у міжнародних турнірах, а також оздоровлення дітей у таборах відпочинку та спортивно-оздоровчих базах Вінницької області та польських воєводств.

ВОВТ “Україна-Польща” також проводить активну роботу в напрямку охорони довкілля та розвитку агротуризму. В цьому нам допомагає Вінницький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги.

– Що собою являє структурний підрозділ ВОВТ “Україна-Польща” “Господарчий дім”?

– Це приватне підприємство, яке було створене у 2005 році з метою налагодження зовнішньоекономічних зв’язків та бізнесових контактів з фірмами та підприємствами Республіки Польща. На сьогодні регулярно проводяться тематичні зустрічі з фахівцями різних галузей народного господарства Польщі й України: промислового виробництва, будівництва, розвитку сільського господарства та торгівлі.

На жаль, так сталося, що Україна не спроможна задовольнити громадян достойним заробітком на своїх теренах. Як наслідок, багато з них шукають можливостей заробити на життя, освіту дітей тощо у країнах зарубіжжя. Тому ще одним напрямком роботи “Господарчого дому” є постійна інформаційно-консультативна допомога щодо питань працевлаштування жителів України в Польщі.

– Як надалі працюватиме товариство, враховуючи кризові явища як в Україні, так і в Європі?

– Діяльність товариства здійснюється за рахунок власних коштів, а також отримання грантів на реалізацію конкретних програм. Тобто, ми не залежимо ні від державного, ні від жодного з місцевих бюджетів, які сьогодні змушені скорочувати видатки саме за рахунок галузей культури, спорту, діяльності громадських організацій. Маю надію, що криза не особливо позначиться на діяльності нашої організації, а я як голова докладатиму для цього максимум зусиль.

Головне, аби на теренах Вінниччини ми мали якомога більше однодумців, адже загальновідомо, що найбільший ворог будь-яких, навіть найкращих, ініціатив – це інертність та байдужість. А українці сьогодні, як не прикро визнавати, живуть значною мірою силою інерції, відтак Україна втрачає дорогоцінний час і, що особливо важливо, свої позиції у світі.

Тому, аби пробудити свідомість людей, Вінницький обласний осередок Міжнародного товариства “Україна-Польща-Німеччина” організовує цикл інформаційних семінарів в районах області. Для депутатів районних рад, працівників виконавчого апарату рад та райдержадміністрацій, сільських голів, директорів шкіл, представників громадських організацій ми підготували інформаційні блоки мультимедійної презентації. Основні теми такі:

  1. Структура державної влади Республіки Польща: розподіл повноважень та обов’язків органів виконавчої влади і місцевого самоврядування всіх рівнів. Бюджетна та податкова політика.
  2. Досвід залучення коштів на розвиток територіальної громади з фондів Європейського Союзу на прикладі гміни Моравіца Сьвентокшиського воєводства Польщі.
  3. Приклади реалізації спільних міжнародних проектів територіальними громадами Вінниччини в рамках побратимських угод з польськими партнерами.
  4. Шляхи та можливості залучення коштів міжнародних та європейських фондів для реалізації проектів в Україні щодо вирішення проблем місцевих громад. Повний перелік доступних для України фондів.

По завершенню всі учасники семінару отримають розроблені Товариством інформаційні буклети щодо основних інституцій Євросоюзу та його співпраці з Україною, а також матеріали, що стосуються окремих аспектів функціонування польського самоврядування.

Отож, товариство “Україна–Польща–Німеччина” продовжуватиме виконувати функцію промоутера України в Європі, а на теренах нашої держави ми показуватимемо українцеві гідну перспективу, в якій є місце йому як громадянину і процвітаючій Україні.


повернутися до списку