Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Українські динозаври - на Вінниччині з’явиться парк юрського періоду

30 липня 2008 , джерело: Олександра Петраш - "Вінницькі відомості", № 29 (688)
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableУкраїнські динозаври - на Вінниччині з’явиться парк юрського періоду

Про історію Поділля, що вимірюється десятками і сотнями тисяч років, вінничани частково можуть дізнатися в обласному краєзнавчому музеї. Тут найпопулярнішим і найулюбленішим експонатом, особливо серед дітлахів, є скелет доісторичного мамонта.

Втім праісторія території сучасної Вінниччини артефактами музею не обмежується. Чимало відомостей все ще залишаються надбанням вузького кола спеціалістів.

В область завезуть динозаврів

Виправити суспільну несправедливість, а саме: обмежений доступ вінницьких дітей та дорослих до історичних глибин, - взялося Міжнародне товариство «Україна-Польща-Німеччина» під керівництво нашого земляка Сергія Татусяка. І зробити це має намір не сухими просвітницькими засобами, як то лекції, кінофільми тощо, а у стилі «реаліті». Відтак планують створити на теренах Вінницької області парк юрського періоду –оригінальний комплекс під відкритим небом, стилізований під епоху динозаврів.

29-31 липня на Вінниччині перебувала делегація польського товариства «Дельта» і «Балт», яке має успішний досвід створення історично-розважального чуда в себе на Батьківщині. Нині два тамтешніх парки не мають відбою від туристів з усього світу. А незабаром з’явиться і третій –площею понад 30 га та кількома сотнями динозаврів. Вивчати подільський потенціал цієї справи та зробити певні прогнози приїхали професіонали: президент Товариства «Дельта» і «Балт» Пьотр Ліхота, заступник голови Товариства «Дельта» Галіна Кєсєль, представник Національного геологічного інституту Герард Герлінські, директор парків юрського періоду Даміан Ліхота, палеонтолог Пьотр Мендуцкі, директор з виробництва Томаш Цєлебонк.

Дослідник Герард Герлінські 3 роки тому вперше ввів термі «українські динозаври», довівши, що на території сучасної України дійсно водилися ці велетні.

- В меловий період на території України, в тому числі сучасного Поділля водилося понад 100 видів динозаврів. П’ять з них – суто українські види. На жаль, не вдалося найти сліди їхнього перебування, оскільки територія знаходиться на гранітному щиті, з якого разом з льодовиком «змилися» усі рештки динозаврів, - аргументує пан Герлінські. На півдні Польщі цей щит закінчується, там і знайдено останки динозаврів, які кочували з України.

Найперше, що зробили польські гості у Вінниці, це зустрілися зі своїми партнерами з товариства «Україна-Польща-Німеччина», аби обговорити перспективи співпраці та майбутнє для втілення грандіозного проекту. Місцеві колеги запропонували інвесторам дві можливі ділянки для спорудження юрського парку. Одна з них знаходиться у Немирові, інша – у Тульчині. Експерти мають обрати прийнятні ший для проекту варіант. Хоча вже видно переваги території немирівського парку санаторію «Авангард», де планується спорудити юрський парк у комплексі з аквапарком, аналогів якому немає в Україні. Зацікавлений мати неординарний об’єкт у місті мер Немирова Віктор Качур, який разом із головним лікарем «Авангарду»всіляко сприяє реалізації українсько-польського проекту.

Польський зразок

У квітні 2004 року розпочалось будівництво Юрського Парку в Балтові Свєнтокшикського воєводства. Відкриття відбулося вже у серпні цього року і з того моменту парк став візитною карткою регіону. З 2006 року при співпраці найкращих скульпторів були створені нові моделі динозаврів, що ефективно збагатили балтовський Парк. В 2007 році з’явились нові стада Трицера – топсів і Стегозаврів.

Екскурсії парком – це одногодинна мандрівка в часі від Кембрійського періоду аж до сьогодні. На кольорових табличках, розміщених вздовж траси, знаходиться інформація, що стосується творення континентів чи розвитку життя в морях і на суші протягом мільйонів років. Найбільше емоцій на трасі викликає макет травоїдної рептилії Юрського періоду – Сеймозавра – його довжина майже 50 метрів. Іншим улюбленим динозавром є хижак – Тиранозавр, що атакує стадо рогатих Трициратопсів. Реконструкції тварин виконано з великою дбайливістю, зі збереженням природного вигляду та пропорцій.

На території парку є музей, де виставлена експозиція «Марокко – фабрика скам’янілих рештків». Вона є результатом трьох геологічних розкопок в Африці. Виставлені експонати є власністю Балтівського Юрського Парку: кістки динозаврів, скам’янілості морських рептилій, зуби акул, палеозойські трилобіти, мезозойські головоноги, корали. Експозиція доповнюють вироби народних умільців і безліч фотографій.

Для наймолодших відвідувачів, які ще не розуміють історії, а іноді бояться занадто вже реалістичних потвор, облаштовано багато ігрових майданчиків. Крім гойдалок, драбинок, каруселей і з’їжджалок можна побавитися в палеонтолога, відкопуючи скелет велетенського хижака –тиранозавра. Найбільшим попитом в дітей користується лляна конструкція, розтягнута поміж стовпами, що нагадує павутину. Вся територія огороджена, а в спеціально приготовлених «печерах» знаходяться столики, де можуть відпочити діти з батьками чи опікунами.

Втім парк - не єдина знаменитість гміни. Недалеко від Юрського Парку знаходиться Балтовський Звіринець – це сафарі з дикими тваринами, осередок кінного катання «Країна Коней» та єдиний в Польщі сплив на плотах низинною річкою. Якщо влада Вінниччини підтримає польську ідею, то вже незабаром ми матимемо місцевий куточок своєї прапраісторії.


повернутися до списку