Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

ЄС створює цивільну місію в Україні

24 липня 2014

ЄС створює цивільну місію в Україні

22 липня Рада Європейського Союзу створила Консультаційну місію ЄС для сприяння реформі сектору цивільної безпеки в Україні – EUAM Ukraine. Місія створена у рамках Спільної безпекової і оборонної політики ЄС.

«Українська влада розпочала рухатися надважливим шляхом здійснення реформи сектору цивільної безпеки і попросила про підтримку Європейського Союзу, – зазначила Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон, коментуючи створення нової Місії. – ЄС, своєю чергою, розгортає цю Місію, аби допомогти Україні у впровадженні цієї реформи, включаючи реформу поліції та верховенства права. Місія надаватиме українській стороні стратегічні поради щодо розвитку ефективних, самодостатніх та підзвітних перед суспільством безпекових служб, що зроблять свій внесок у зміцнення верховенства права в Україні на благо громадян по всій країні».

EUAM Ukraine стане неозброєною цивільною місією, що не матиме виконавчих повноважень. Від початку своєї діяльності в Україні радники та експерти з ЄС зосереджуватимуть свою увагу на підтримці зусиль зі створення оновлених безпекових стратегій. Також вони сприятимуть швидкому впровадженню реформ. Ця робота відбуватиметься у координації з іншими зусиллями ЄС, а також разом з ОБСЄ та іншими міжнародними партнерами.

Штаб-квартира Місії знаходитиметься у Києві. Очікується, що розширення її діяльності у регіонах відбудеться якнайшвидше. Сьогоднішнє рішення закладає основу для виділення коштів у розмірі 2,68 млн. євро для запровадження цього проекту, тобто до 30 листопада.

Операційні планування та інша підготовка, пов’язана із EUAM Ukraine, вже проводиться; команда, пов’язана із роботою Місії, вже у Києві. Формальний старт діяльності Місії відбудеться щойно будуть створені можливості для здійснення початкової оперативної діяльності. Після цього розпочнеться дворічний мандат діяльності EUAM Ukraine. 


повернутися до списку