Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

«Від лану до столу» - за допомогою ЄС удосконалено систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні

28 липня 2014

«Від лану до столу» - за допомогою ЄС удосконалено систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів", який був розроблений з допомогою експертів ЄС. Цей закон є важливим кроком у реформуванні системи контролю безпечності харчових продуктів за принципом «від лану до столу» відповідно до законодавства та стандартів ЄС.

Необхідність такого реформування пояснюється незмінністю системи контролю, яка існувала в країні з 1991 р., а також двосторонніми зобов’язаннями щодо впровадження Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, включно з Поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі. 

Новий закон, який вносить зміни до попередніх законодавчих актів щодо безпечності харчових продуктів, є основоположним для реформування державної системи безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу». Новий закон гармонізовано з законодавством ЄС та головними вимогами, що встановлені в Європейському Союзі, включаючи принципи НАССР та простежуваності, відповідальність операторів ринку та ефективну систему державного контролю та нагляду. Закон направлений на забезпечення населення України безпечними та поживними харчовими продуктами, а також сприяння внутрішній та зовнішній торгівлі українськими продуктами. 

Експерти проектів, фінансованих ЄС, «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» та «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі» брали безпосередню участь у розробці та підготовці нового закону. Вони тісно співпрацювали з експертами з питань законодавства у сфері безпечності харчових продуктів донорської організації – IFC, а також Європейської бізнес асоціації та Американської торгівельної палати в Україні. 

Яна Добідовська, експерт Проекту ЄС з питань європейського законодавства, наголошує на важливості усунення дублювання перевірок різними державними органами. За новим законом єдиний державний орган матиме виконавчу владу у сфері безпечності харчових продуктів за принципом «від лану до столу», сфера відповідальності якого буде охоплювати весь харчовий ланцюг, включаючи питання здоров’я та благополуччя тварин, ветеринарної медицини, ідентифікації та реєстрації тварин, безпечності харчових продуктів та кормів, здоров’я та захисту рослин, а також побічних продуктів тваринного походження. 

Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні із загальним бюджетом у 10 мільйонів євро. Проект триватиме 33 місяці. Основною метою діяльності даного Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом “від лану до столу” шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС. 


повернутися до списку