Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Сергій Татусяк: "Нам у Європі дорікають пасивністю"

02 квітня 2008 , джерело: "20 хвилин"
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableСергій Татусяк: "Нам у Європі дорікають пасивністю"

Україна стала першою країною із соцтабору, яка приєдналася до Європейської асоціації на умовах повноважного членства. Ми цікаві і географічно, і демократично - після помаранчевої революції

Традиції у Вінниці цінують. Особливо, коли йдеться про "блат". А тепер у нас є "своя людина" в Євросоюзі. Якщо точніше, Сергій Татусяк віднедавна представлятиме Україну в Європейській асоціації колишніх членів парламентарів держав - членів Ради Європи та Європейського союзу. Саме Сергій Пилипович представляв нашу країну в Парижі на засіданні Бюро Асоціації від Українського депутатського клубу "Парламент". Чому Україну прийняли за спрощеною системою, коли до Португалії два роки приглядалися, і чому досі сусідню Польщу не беруть в Асоціацію?

Про це в інтерв'ю "RIA" розповів Сергій Татусяк.

- Чим зацікавила Україна?

Як країна колишнього СНД і країна соцтабору ми потрібні їм, щоб увійти на Схід. Зацікавили й тим, що серйозний інформаційний пресинг йде по Україні після помаранчевої революції. Та хоч Росія, як і жодна країна СНД, крім України, не входить у цю асоціацію, проте нам перекладали російською мовою.

- Із ким ми найбільше дружимо в Єросоюзі?

Австрія, Німеччина, які по-серйозному лобіювали наше входження, окрім них, ще Франція та Іспанія.

- А хто був проти України?

Таких не було. Хоча щодо Португалії, яку прийняли в Асоціацію одночасно з Україною і два роки перебувала у статусі спостерігача в рамках організації, висловлювався негативно представник Іспанії. Мовляв, він не побачив активності за ці два роки, на відміну від України, яка проявила її за півроку. А те, що всі там авторитетні люди, - без сумніву, адже вони мають досвід роботи у парламенті Євросоюзу.

- Що нам це дає?

Багато, головне - контакти. Бо ми тільки декларуємо євроінтеграцію, а її немає, входження ж до Асоціації дасть можливість спілкуватися безпосередньо з парламентарями Євросоюзу, тобто через нашу громадську організацію "Парламент" будемо лобіювати інтереси України. До речі, сусідню Польщу досі не прийняли в Асоціацію. "Я не відчув "другосортності" у Парижі"

Для нас контакти з країнами Євросоюзу допоможуть реалізовувати програми, передусім просвітницькі. Коли я виступав, просив їх саме цієї допомоги, адже практично кожна країна Євросоюзу виділяє кошти на ту чи іншу програму для України. Однак, за браком обізнаності, наші просто не беруть участі в боротьбі за гранди, і тому ці кошти "зависають". І про це говорили: недостатньо активності в українців, на відміну від поляків, латвійців, естонців, які просто не давали їм спокою: все писали і писали. А ми - вайлувата нація, і це правда.

Я у своєму виступі сказав, що наша головна проблема - це криза свідомості. Люди повинні розуміти, до чого прагнути, а нас є тільки пріоритети, але існуюча модель вертикалі влади не дає можливості проявляти активність. Коли я розповідав про наше "самоврядування" через центр, то вони дивувалися: "Як? У вас же демократія, помаранчева революція! Але це тільки у передвиборних програмах усіх партій наголошувалося: влада - радам, а на ділі народні депутати 18 березня ухвалили у першому читанні зміни до закону про самоврядування - залежність від центральної влади залишили.

- Сергію Пилиповичу, разом із вами був присутній і Леонід Кравчук, як сприймали першого президента України в Парижі?

Клас! Його знають. Його виступ короткий, але змістовний. Леонід Макарович зазначив, що так само, як ми потребуємо Європи, так Європі потрібна Україна. А ми дійсно можемо стати першою країною, яка може увійти до Євросоюзу найближчим часом. І від нас буде теж багато чого залежати, про це особливо багато говорили німці. Я ж, як голова міжнародного товариства "Україна – Польща - Німеччина", виступив за ті контакти, які ми маємо з Польщею: тільки на рівні самоврядування понад 120. Тепер німці запросили до себе - їх цікавлять зв'язки із територіальними громадами.

- Чи не відчувають вони на собі тягар минулого - війну?

Ні. Але була розмова про те, що кожен народ має сторінку гіркої історії, і в нас вона була. Це якраз прозвучало у виступі німця. Зрозуміло, що всі працюємо на день завтрашній, якоїсь зацикленості з німецької сторони не відчув.

- Комерційний момент має місце у цих зв'язках?

Акценту на бізнесі немає, йдеться про співпрацю. Колись ми Польщі допомагали, а тепер самі вчимося жити в них. Вони передали повноваження територіальним громадам ще у 1999 році, хоч теж не були готові до цього. І я бачив, як поляки з неохотою ставились до нас, бо вже зробили свою справу: Польща в Європі, а ми для чого їм? Але змогли їх зацікавити тут - я особисто просив допомогти нам пройти той шлях, яких у них позаду.

Знаєте, що нас відрізняє від поляків: ми не хочемо навчатися, вважаємо себе розумнішими за інших. Тому я буду робити все, щоб вінничани вчилися і дивилися, як живуть у сусідніх країнах, там живуть краще за нас. А ми не гірші, принаймні навіть на засіданні бюро Асоціації колишніх парламентарів я не відчував "другосортності".

Довідка.

Європейська асоціація колишніх членів парламентів країн - членів Ради Європи та Європейського союзу була створена у 1987 році у Страсбурзі. Нині Асоціація у своєму складі має 17 повних членів.


повернутися до списку