Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Сергій Татусяк: “Без України Європа не є ні сформованою, ні об’єднаною”

23 лютого 2009 , джерело: Леся Гніденко
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableСергій Татусяк: “Без України Європа не є ні сформованою, ні об’єднаною”

Попри декларації про геополітичну значущість євроінтеграції, Україна наразі не виробила життєздатної стратегії проєвропейського розвитку.

Під поняттям “стратегія” слід розуміти комплексну модель українських ініціатив, цілей та пріоритетів, шляхів і засобів їх реалізації та ресурсів, необхідних для досягнення проголошеної мети.

У сучасного українського школярства не так багато способів, а тим паче ресурсів, для пришвидшення євроінтеграції своєї Батьківщини. З іншого боку, саме нинішні школярі є майбутніми громадянами країни-члена Євросоюзу.

Розуміючи важливість цього чинника, Міжнародне товариство “Україна–Польща–Німеччина” на теренах Вінниччини оголосило літературний конкурс серед школярів на тему “Разом до об’єднаної Європи”. Про нього розповідає голова Товариства Сергій Татусяк.

– Сергію Пилиповичу, подібна форма співпраці зі школярами не є для Товариства новою?

– Звичайно. В рамках своєї діяльності товариство проводить постійну роботу з учнівською молоддю, особливо в питаннях євроінтеграції. Результатами нашої роботи є євроклуби, створені при загальноосвітніх школах міста Вінниці та області. Загалом, ми здійснюємо просвітницьку та виховну функції.

Таке смислове навантаження має і оголошений нами літературний конкурс “Разом до об’єднаної Європи”. На теренах України поняття “євроінтеграція”, на жаль, не є стратегічним усвідомленим пріоритетом. Воно часто стає декларативним, використовується як інструмент у політичній боротьбі. Гасла європейської інтеграції використовуються як козирі у внутрішньополітичній грі та як засіб одержання чергових порцій міжнародної допомоги. Це відштовхує європейців від України, робить її менш привабливою для західноєвропейського світу.

Мені дуже не хочеться, щоб наші діти включилися у цю гру гасел, я прагну, щоб вони жили Європою!

– Яким чином школяр може стати учасником конкурсу?

– Учасником конкурсу може стати учень будь-якого загальноосвітнього навчального закладу Вінницької області, незалежно від їхнього типу, форми власності та підпорядкування. Конкурс проводиться у двох вікових категоріях: для учнів 5-9 класів та 10-11 класів. Він триватиме з 01 лютого по 01 травня 2009 року.

Тематику літературних творів Товариство окреслило такими питаннями:

  • що дає Україні вступ до Європейського союзу;
  • яким має бути місце України в об’єднаній Європі;
  • що таке європейські цінності та стандарти життя для України.

Повну інформацію можна отримати на сайті Товариства “Україна–Польща–Німеччина” www.ukrpolgerm.com.

– У Вас коли-небудь виникало відчуття, що проєвропейська діяльність, якою Ви займаєтеся, є даремною або можливою у надто віддаленій перспективі?

– Я сумнівався до першої своєї поїздки до Європи. Після побаченого і почутого там – сумніви відпали назавжди. Більше того, – я цілком довіряю європейським інституціям влади, на відміну від нашої вітчизняної. Інтеграційні процеси Євросоюзу ніколи не були предметом короткострокових політичних спекуляцій чи маневрів. Якщо там публічно оголосили свою інтеграційну політику, то вона залишається питанням стратегічної ваги.

Зовсім інша політика в Україні, де не має загальнонаціональної, всеохоплюючої стратегії щодо вирішення комплексних завдань європейської інтеграції. Хоча десятки державних інституцій, формальних груп і комісій залучені до процесу прийняття рішень на цьому напрямку. Їхні зусилля не скоординовані належним чином, сфери відповідальності та повноваження визначені умовно, тому значна частина рішень, які приймаються у надрах бюрократичного апарату, ніколи не реалізується на практиці. Іншими словами, українська політика стосовно Євросоюзу є занадто широкою та неструктурованою, щоб бути ефективною.

Тому найперше, що потрібно зробити, це демократизувати процес прийняття державних рішень. Це буде можливим через перенавчання чиновників, створення умов для ефективної діяльності ЗМІ та недержавних інституцій контролю за процесом підготовки та реалізації цих рішень.

На моє щире переконання – без України Європа не є ні сформованою, ні об’єднаною. І не лише тому, що на території України знаходиться географічний центр Європи. Без українських культурних, людських, інтелектуальних та інших ресурсів об’єднана Європа програватиме у змаганні з іншими впливовими наднаціональними центрами сучасної цивілізації.

А наш літературний конкурс серед школярів – лишень маленький струмінь у потужному потоці пропагандистської проєвропейської діяльності.


повернутися до списку