Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Європейський життєустрій та добробут – альтернативи нема

23 жовтня 2008 , джерело: "Вінницькі відомості", спец. випуск "Європейський орієнтир"
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableЄвропейський життєустрій та добробут – альтернативи нема

Українська нація, зводячись з колін, не може обійтись без економічного і соціального поступу. Молоді покоління українців мають відчувати, що вони потрібні на рідній землі, їхній вклад має бути спрямований на утвердження їх людської гідності, впевненості в завтрашньому дні.

Наше завтра – це Європа. Ми вже сьогодні впевнено сказали “так” європейському вибору, не чекаючи, коли державні мужі наситяться політичною балаканиною і почнуть реальне впровадження європейських принципів в Україні. Ми почали з себе, бо ми не байдужі.

Міжнародне товариство “Україна–Польща–Німеччина” зробило крок у Європу, налагодивши дружні та ділові стосунки із сусідньою Республікою Польща. Адже не секрет, що ця країна є найактивнішим “адвокатом” України у Європейському Союзі. Ми поставили за мету не просто їздити один до одного на гостину з концертами чи екскурсійними програмами, ми взялися реалізовувати конкретні проекти. І почали з бази, з основи суспільства – села і міста. Завдяки співпраці органів самоврядування цих населених пунктів з нашим товариством, за практичним досвідом до Польщі почали їздити не влада області і бізнесмени, а рядові громадяни.

Один з останніх проектів Польщі, в якому взяли участь сільські самоврядці Вінниччини, називається “Управління гміною – наш досвід для України”. В рамках проекту 14 голів та депутатів сільських рад Бершадського, Барського та Теплицького районів області мали змогу 9 днів навчатися методам управління територіальною одиницею на прикладі гміни Моравіца Сьвєнтокшиського воєводства Польщі. Десять осіб делегації представляли село Баланівка Бершадського району. Вони стали першою групою представників територіальної громади, що отримали безпосередній практичний досвід адміністративного управління за кордоном, ознайомилися з формами ефективного господарювання як громади в цілому, так і кожної родини зокрема. Мені вдвічі приємно було сприяти цій місії, адже Баланівка – моє рідне село, моя мала батьківщина.

Часом, розповідаючи мешканцям наших сіл і міст про європейський досвід життєустрою, натикаєшся на стіну непорозуміння, бо українець такий – не повірить доти, доки “не помацає”. Усі сумніви у песимістів розвіюються після відвідин наших партнерів у Польщі, Німеччині – країнах, де панує добробут, де люди мають високі соціальні гарантії, де розвинена інфраструктура. Ми прагнемо, щоб і у нас було не гірше, а тому мусимо їхати і вчитися кращому досвіду життя. Вірю, що ваше бажання і наші можливості дадуть плідний результат!

З повагою голова МГО “Україна–Польща–Німеччина”

Сергій Татусяк


повернутися до списку