Україна - Польща - Німеччина
Міжнародне товариство

Вінниччина без кордонів, або Як презентували нашу область у Румунії

30 червня 2013 , джерело: Вінницька газета випуск № 55 від 27.06.2013
image upload directory uploads/article is not writable image upload directory uploads/article is not writableimage upload directory uploads/article is not writableВінниччина без кордонів, або Як презентували нашу область у Румунії

Перший транскордонний економічний форум, який нещодавно відбувся в місті Ясси (Румунія), зібрав представників влади, бізнесу, громадських організацій із трьох країн: Румунії, Республіки Молдова та України.

Нашу державу представляли:

  • Одеська,
  • Чернівецька,
  • Вінницька області.

Делегація від Вінниччини була найчисельнішою. Окрім керівників регіону та прикордонних районів, до її складу ввійшли громадські активісти та журналісти. Представники ЗМІ відвідали міжнародне зібрання завдяки реалізації програми «Європейський досвід залучення грантових коштів для розвитку громад», яку ініціювало Міжнародне товариство «Україна–Польща–Німеччина» за підтримки благодійного фонду «Батьківська земля» та департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Головна мета поїздки – вивчення механізмів залучення грантових коштів Євросоюзу, представлення економічного потенціалу та інвестиційної привабливості нашого регіону.

У рамках проведення форуму відбулося засідання Комісії у справах громадянства, управління, інституційних і зовнішніх зв’язків (CIVEX) Комітету регіонів Європейського Союзу. В зустрічі взяли участь понад 40 експертів, які працюють у сфері залучення коштів Європейського Союзу в реалізацію інфраструктурних проектів (будівництво доріг, мостів, мереж, програм соціального спрямування) в Молдові та Україні. Серед запрошених були й вінницькі парламентарі на чолі з головою обласної державної адміністрації Іваном Мовчаном та головою облради Сергієм Татусяком. Головним питанням порядку денного стало обговорення транскордонних зв’язків Євросоюзу зі східними сусідами, зокрема Молдовою та Україною.

Віце-голова CIVEX Владімір Кіссіов, вітаючи учасників зібрання, зауважив, що нині Євросоюз зацікавлений не лише в поліпшенні умов проживання для громадян країн-учасниць, але й у розвитку економічно активного простору на східних кордонах. Тому нині для України одним із актуальних питань має стати підписання угоди про асоціацію з ЄС, яке заплановане на листопад цього року. Тоді Комітет регіонів ЄС зможе тісніше співпрацювати з регіонами України, залучаючи коштів європейський інституцій на реалізацію інфраструктурних проектів.

Виступаючи перед учасниками першого транскордонного економічного форуму, голова Вінницької ОДА Іван Мовчан зауважив, що налагодження контактів між Україною, Румунією та Молдовою, а також залучення проектних інвестицій Євросоюзу – це стратегічне завдання обласної влади.

– Радує те, що Євросоюз нарешті змінив орієнтацію й більше зосереджується на східному партнерстві, визнавши, що саме регіональне співробітництво, налагодження співпраці з місцевою владою країн-сусідів є пріоритетним, – констатував Іван Мовчан. – Водночас нині ми повинні продемонструвати нашим співвітчизникам європейський досвід, форму та алгоритм ефективного залучення грантів. Вінниччина має великий ресурс для використання коштів Євросоюзу в рамках транскордонного співробітництва. Регіон межує з сімома областями України, має спільний кордон із Республікою Молдова. Тому, користуючись нагодою, ми запросили керівників Комітету регіонів ЄС на Вінниччину, щоб засвідчити свою готовність до співпраці.

Нині на Вінниччині успішно працює підприємство з румунським капіталом «ВАЛРОМ Україна». Відбулися результативні переговори про співпрацю компанії «Плазматек» із румунськими партнерами. У місті Пятра-Нямц діє представництво вінницького підприємства «Руслана». Основними експортерами на ринках Румунії є ПАТ «Володарка», ТОВ «Барлінек», МПП «Руслана», ДП «Вінницьке лісове господарство». Товарообіг між двома країнами упродовж останніх років збільшився вдвічі, і це свідчить про взаємну зацікавленість обох країн у розвитку бізнесових зв’язків. У перспективі не виключається можливість відкриття на теренах Вінниччини підприємств переробної промисловості з європейськими інвестиціями, що допоможе створити нові робочі місця та сприятиме розвитку соціальної сфери місцевих територіальних громад. Та поки що першочерговим завданням залишається збільшення експортних поставок та пошук ринків збуту вітчизняної продукції в Румунії.

– Наша продукція експортується на румунський ринок із 2006 року. Спочатку ми мали лише одного клієнта, та щороку їх кількість зростає, – запевнив виконавчий директор компанії «Плазматек» Юрій Омельчук. – Румунський ринок цікавий тим, що це своєрідні «двері в Східну Європу». Румуни готові купувати нашу продукцію і використовувати. Ми ж у свою чергу пропонуємо не ціну, а якість, тому гідно конкуруємо з румунськими виробниками.

Представницька участь вінничан у першому транскордонному економічному форумі стала можливою завдяки співпраці єврорегіонів «Дністер» та «Сірет – Прут – Дністер». Голова обласної ради та єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк під час форуму зауважив, що лише за 6 останніх місяців між районами, селами Вінниччини і територіальними громадами Румунії підписано 25 партнерських договорів.

– Ми вдосконалюємо практику залучення позабюджетних коштів територіальними громадами, – зауважив Сергій Татусяк. – Але, разом з тим, у нашій роботі виникають проблеми. Ми розуміємо, щоб стати членом Євросоюзу, необхідно виконати копітку «домашню роботу» з реформування всіх сфер життєдіяльності, створити сприятливі умови для східного партнерства. Але вінничани готові до співпраці та реалізації спільних проектів. Тому, маючи нагоду, звертаюся до всіх інституцій Європейського Союзу, міжнародних фондів та донорів: будь ласка, відкривайте більше програм та можливостей. Ми готові відповідати за їх реалізацію.

Нині серед головних пріоритетних проектів єврорегіону «Дністер» – розв’язання екологічних проблем у басейні річки (тобто оновлення системи очисних споруд у населених пунктах на берегах водойми), розбудова міжнародних транспортних коридорів та реконструкція наявних автомобільних магістралей між Молдовою та Україною, а також будівництво мосту між Ямполем та селом Косоуци.

Завдяки єврорегіону «Дністер» Вінниччина вже долучилася транскордонного проекту «Трансагрополіс – підтримка транскордонного агробізнесу», який спільно реалізують Румунія, Молдова та Україна. Він має на меті створення міжрегіональної мережі підтримки торгівлі сільськогосподарською продукцією та розвитку нових ринків збуту, а також залучення малих та середніх підприємств до програм співпраці у цій галузі. Цей проект коштує 3 мільйони євро. В рамках угоди вінницьким товаровиробникам надаватимуться як виставкові площі, так і морозильні камери для зберігання продукції з метою її подальшої реалізації.

«Трансаргополіс» має стати початком великої спільної роботи. Так вважає головний організатор економічного форуму, голова Ясської повітової ради Крістіан Адомніцей. Під час підсумкової прес-конференції він зізнався, що, організовуючи економічний форум, хотів наголосити на стратегічному розташуванні міста Ясси, яке має стати воротами доступу в процесі економічної взаємодії між Сходом і Заходом.

– Економічний форум єврорегіону «Сірет – Прут – Дністер» покликаний створити сприятливе середовище для ділових людей з північно-східного регіону Румунії, які могли б взаємодіяти з бізнес-партнерами в Україні та Молдові, – пояснює Крістіан Адомніцей. – Вірю в те, що співпраця між органами влади, громадськими організаціями, бізнес-стурктурами на східному кордоні Європейського Союзу сприятиме залученню коштів з міжнародних фондів на розвиток територіальних громад країн-сусідів. Це наш спільний інтерес!

У свою чергу голова обласної ради Сергій Татусяк додав, що важливість і особливість таких форумів полягає в тому, що вони проводяться не на центральному, а на місцевому рівні. Це дає змогу ефективніше й оперативніше включитися у роботу над окресленими питаннями органами місцевої влади та мешканців цих територій. Саме тому розглядається можливість проведення подібного транскордонного економічного форуму за участю представників України, Молдови і Румунії в м. Могилеві-Подільському Вінницької області.

Підсумовуючи візит представників вінницьких засобів масової інформації та громадських діячів до Румунії, організатор поїздки, голова вінницького осередку Міжнародної громадської організації «Україна – Польща – Німеччина», депутат обласної ради Олексій Гаврилов зазначив, що поїздка не лише зміцнила відносини між країнами-сусідами, але й сприятиме розвитку партнерству у майбутньому.

– Ми побачили, як за рахунок коштів європейських фондів розвиваються територіальні громади Молдови та Румунії, – сказав Олексій Гаврилов. – Це дає нам новий імпульс для співробітництва з європейськими інституціями, зокрема тими, які надають гранти на розвиток регіонів і громад. Вінницькі громадські організації, які неодноразово подавали проекти на отримання грантових коштів, зрозуміли основні помилки, через які їхні проекти не взяли до уваги. Тепер на нас чекає чимало роботи, адже отримані знання й ділові контакти з румунськими колегами, які, до речі, є найактивнішими у використанні грантів ЄС, дають надію, що обсяги інвестицій у регіон збільшиться.

Усі учасники поїздки відзначили, що досвід реалізації проектів, а головне, механізми залучення коштів можуть бути використанні задля розвитку вінницьких територіальних громад.


повернутися до списку